08 de juliol 2012

Fitxes de degustació - Winter Welcome Ale - Samuel Smith


Winter Welcome Ale
Samuel Smith



La brouateria:
La brouateria Samuel Smith va ser fundada en 1758 a Tadcaster.
(Tadcaster al comtat de North Yorkshire, Anglaterra: ciutat fundada pels romans amb el nom de Calcaria. Aquest nom és especialment interessant per a nosaltres perquè ens indica quina podrà ser la qualitat de les seves aigües.
Tadcaster Old Brewery
 Es tracta de la brouateria més antiga de Tadcaster. Actualment, hi ha 3 brouateries en aquest poble, i la de Samuel Smith és la més petita (amb un 5% de la producció del poble). Aquesta brouateria ha apostat pel manteniment de tradicions bastant antigues. Especialment, la fermentació d'algunes varietats es fa en cubs rectangulars de pissarra (Stone Yorkshire Squares), els ferments són els mateixos des del segle XIX, les cerveses de barril són condicionades en barrils de roure que la mateixa empresa manté i restaura, i fins i tot, el lliurament als pubs de la regió es fa en carros estirats per cavalls.
Les cerveses Samuel Smith estan fetes amb ingredients purs sense afegit de cap mena de química. L'aigua procedeix des de sempre d'un mateix pou que extreu l'aigua a uns 25 metres de fondària.
Samuel Smith també elabora cidra.


Samuel Smith Old Brewery
High Street
Tadcaster
North Yorkshire
LS24 9SB   UK
By telephone (8.30am-5.00pm Mon-Fri): 0044 1937 832225


La cervesa:
Winter Welcome Ale és una cervesa de temporada: no s'elabora tot l'any. Com ho diu el seu nom, només es broua per a l'hivern.
L'etiqueta d'aquesta cervesa és col·leccionable: cada any canvia la imatge del centre. Alguns exemples:
2009-2010

2004-2005

2008-2009

Fitxa tècnica:
Alcohol: 6% vol
Contingut: 550 ml.
Partida: 11209
Caducitat: Agost 2012
Temperatura de tast: de 10ºC en amunt.
Ingredients coneguts: llúpols Fuggle i Golding. Algues (?).
Possiblement, malts Pale i Crystal.

Descripció:
En destapar
fortes olors de malt amb un notable toc de cirera negra.
Aspecte:
Bon cap d'escuma lleugerament beix. Mida de les bombolles majoritàriament mitjana. Baixa persistència. Color de la cervesa, ambre/coure o mel. Perfectament transparent.

En nas 1:
Olors de caramel i de cirera (cirera negra madura o pruna negra, per exemple). Sensació olfactiva de dolçor. Olors secundàries d'herba amb un puntet de sota-bosc. Potser quelcom de resina.
Cireres negretes cassola
En boca 1:
Efervescència més aviat baixa. Olors de pa, de mel i de caramel. Herba i fulla amb un pèl de fusta. Cos sòlid i rodó. Combinació equilibrada malgrat el domini del malt, també persistent. Retorn amb una mica de fruita i de fum. Amargor metàl·lica.
Notable nota de dolçor que reapareix en el retorn.

Aspecte 2:
Aquest cop aconseguim un millor cap d'escuma però igualment amb poca durada.

En nas 2:
Olor de ferment fresc, cirera i caramel. alguna cosa d'herba, potser ortiga. També apareix un toc especiat (pebre?). Altre cop una nota quasi nul·la de fusta. Fruita: cirera negra i pruna negra, tot plegat bastant madur. Toc de resina discret però insistent.
Pruna negra
En Boca 2:
Amargor discreta, exactament al seu punt d'equilibri amb la dolçor, perfectament compensat tot plegat. Caramel, pruna negra (seca) i herba. No es pot definir el tipus d'herba. Una mica de resina de Pi. altrament, un toc de bescuit.
Bescuit
Cos molt poderós però sense estridències, no gens pesat.
Molt al final, el toc de ferment en forma d'olor d'escopinyes.

En nas 3:
A la tercera passada, el llúpol es fa notar més però seguim sense identificar res en concret. Les olors de fruites roges (cirera i gerd aquest cop) componen molt bé amb el toc de caramel.
Gerd
 Insistiria en la resina. També trobem alguna cosa floral però sense identificar.
A temperatures més elevades, més ortiga.
Ortigues

 En boca 3:
Ortiga i ferment fresc. Un punt de no-res de DMS. Caramel, cirera i gerd. I més fruites que s'escapen. Poca efervescència. Persistència, la justa, ni massa ni massa poc. Retorn en amargor poc persistent.

Impressions generals.
No es tracta d'una cervesa especialment complexa però sí que podem dir que s'ha aconseguit un cru equilibrat malgrat el domini del perfil del malt. Al final, una cosa agradable, fina i elegant. Una cervesa massa consistent per beure de qualsevol manera, no és precisament un producte frívol d'estiu sinó un cru poderós per a beure, com diu el web, a la vora del foc, al pic de l'hivern.







Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada