01 de juliol 2012

Fitxes de degustació - Brooklyn Lager


BROOKLYN LAGER
Pre prohibition beer.

A finals dels anys 1800, Brooklyn era un dels centres de brouateria més grans i importants dels EEUU. Hi havia llavors nogensmenys de 45 brouateries! En aquella època, la cervesa d'estil europeu que més es produïa era la Wien (o Vienna).

Però, en 1976 va tancar la darrera brouateria de tipus artesanal de Brooklyn, ensorrada per la competència de les grans cerveseres que apostaven pels productes coneguts de la industria massiva de la cervesa.


Però en 1984, el corrent de la brouateria casolana als EEUU ja estava bullint i poc a poc, la gent va anar fent-se la cervesa a casa, i els més valents es plantejaren passar-se  a la fase professional. La Brooklyn brewery fou doncs refundada sota aquests auspicis, i després de nombroses vicissituds, i canviant de mans i de mestres cervesers, s’ha anat convertint en una referència del món cerveser.

Actualment, la producció de receptes es troba en mans d’un mestre brouater mundialment conegut: Garret Oliver. Aquest ha creat noves receptes que es produeixen ara a gran escala en una brouateria lluny de Brooklyn (tot i que es manté el centre d’interès a Brooklyn).
Les receptes de la nova onada de brouateries americanes han abandonat la passió i la desmesura en l’ús de llúpols més o menys nous o exòtics dels anys 1980. Actualment, retornen a la recerca de l’equilibri entre els diversos perfils sense perdre de vista les particularitats dels estils clàssics europeus treballats amb ingredients americans i doncs, lleugerament diferents.
Per més informació: brooklynbrewery.com

Brooklyn Brewery ens proposa una rèplica d'aquelles cerveses, amb el seu perfil accentuat de components del caramel i amb una llarga maduració. Només han evolucionat una mica l'estil aplicant la practica del "llúpol en sec" (dry hopping).

La brouateria:

Adreça:
Brooklyn Brewery
#1 Brewers Row
79 N 11th St
Brooklyn, NY 11249
Tel: (718) 486-7422
Fax: (718) 486-7440

La cervesa:

Fitxa tècnica:
Estil: Lager Ambre americana (una evolució de la Wien)
Ingredients: Malts americans de dues línies; Llúpols Hallertauer Mittelfrüh, Vanguard i Cascade.
Alcohol: 5,2%Vol.
Amargor: 33 EBU
Densitat Inicial: 13ºPlato
Presentació: ampolla de 355cl.
Cducitat: 06/2012

Descripció:
En destapar: Olors florals sense determinar i un fort toc de galeta.

Aspecte:
Bonic cap d'escuma mitjanament dens, regular i lleugerament tenyit. Bastant pesistent.
Color de la cervesa: Ambre pàl·lid i ben transparent.

Nas 1.
D'entrada es noten principalment olors de fruites i de flors sense poder definir amb exactitud. També es pot trobar certa olor de caramel i/o de mel. Altrament, entre ambdues coses, es fa lloc una lleugera nota cítrica que es podria resoldre en taronja o mandarina. També es pot identificar amb relativa facilitat un toc de galeta. Molt al final i entre bastidors, podríem parlar d'herba.


Boca 1:
Per començar, un bon perfil de caramel amb una curiosa punta de molsa. El perfil fruitat es nota molt bé però és difícil d'identificar. Pot ser alguna cosa de pera o fins i tot, pera confitada. L'amargor no es fa notar gaire però és principalment seca, amb una nota final metàl·lica discreta. Al final es pot trobar alguna cosa punyent o picant.
Insistint una mica podríem identificar, forçant una mica, te o alguna planta aromàtica d'aquest estil.
La majoria de les sensacions principals són bastant persistents, però curiosament, el retorn és més aviat floral però poc definit. 
Plantació de te
Crec que podem parlar d'una cervesa amb tocs molt personalitzats i diferenciats alhora que bastant equilibrats.

En nas 2:
Tornem a apreciar el caramel, aquest cop, lleugerament cremat acompanyat de tocs florals que recorden una mica les flors de baladre rosa (ara que estan en flor) o el gerani. Tornem a trobar te, i potser, alguna cosa resinosa que podria recordar el pi. 

Per ser una Lager, trobem altre cop que te un caràcter especialment dibuixat i contundent, sense perdre la lleugeresa i la finor que haurien de ser pròpies d'aquest estil.

En boca 2:
Trobo una nota salada. Ja sé que no hi pinta res, però la trobo. Altrament, altre cop, el que es pot trobar primer és el caramel lleugerament cremat. Es nota altre cop l'herba i el gerani (o Baladre rosa).
El glop és llarg i persistent. Gairebé pot durar 5 minuts.

Flors de baladre en un torrent...

Amargor principalment seca i un pèl punyent. No apareix cap mena d'astringència ni cap defecte.
El cos és entre mitjà i fort. Hi ha un punt de dolçor que fa un excel·lent i ajustat contrapès a l'amargor que, per ara, ha anat prenent més importància.

En nas 3:
No podríem dir que es tracti d'una cervesa especialment complexa si bé ens ofereix una paleta prou rica, però els perfils desenvolupats la fan bastant interessant i personal. Les olors de caramel i aquesta cop d'altre pastisseries sense identificar,  segueixen constituint un bonic teló de fons damunt del qual es passegen aromes de fruita (taronja i pera) i de flor (baladre i gerani).

Pera confitada
Tal vegada, es pugui també trobar alguna fruita tropical.

En Boca 3:
Insisteixo en el toc mínim però present de salat. El dolç es manté en tessitura notable (caramel) i l'herba torna a fer acte de presència.
Segueixo trobant una cosa tropical que no puc identificar.
Molt al final, el retorn es compon de gra, palla i pa fresc.


Impressions generals.
Des del meu punt de vista, una molt bona producció que, per ser comercial, no deixa de ser especialment interessant pel seu equilibri i la seva finor. Un producte elegant.
Podríem recomanar menges simples com ara bons entrepans d'hamburguesa o de salsitxa de Viena. Sinó, alguna pizza no massa carregada o unes altes de pollastre fregides o al forn. 


També aniria bé alguna amanida d'arròs o, per refinar una mica, una amanida tèbia de formatge de cabra, per exemple...

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada