20 de juliol 2012

Fitxa de degustació - Samuel Smith's India Ale


SAMUEL SMITH'S INDIA ALE



La brouateria:
La brouateria Samuel Smith va ser fundada en 1758 a Tadcaster.
(Tadcaster al comtat de North Yorkshire, Anglaterra: ciutat fundada pels romans amb el nom de Calcaria. Aquest nom és especialment interessant per a nosaltres perquè ens indica quina podrà ser la qualitat de les seves aigües.
Samuel Smith's brewery


Es tracta de la brouateria més antiga de Tadcaster. Actualment, hi ha 3 brouateries en aquest poble, i la de Samuel Smith és la més petita (amb un 5% de la producció del poble). Aquesta brouateria ha apostat pel manteniment de tradicions bastant antigues. Especialment, la fermentació d'algunes varietats es fa en cubs rectangulars de pissarra (Stone Yorkshire Squares), els ferments són els mateixos des del segle XIX, les cerveses de barril són condicionades en barrils de roure que la mateixa empresa manté i restaura, i fins i tot, el lliurament als pubs de la regió es fa en carros estirats per cavalls.
Les cerveses Samuel Smith estan fetes amb ingredients purs sense afegit de cap mena de química. L'aigua procedeix des de sempre d'un mateix pou que extreu l'aigua a uns 25 metres de fondària.

Samuel Smith també elabora sidra.


Samuel Smith Old Brewery
High Street
Tadcaster
North Yorkshire
LS24 9SB   UK
By telephone (8.30am-5.00pm Mon-Fri): 0044 1937 832225


La cervesa:
Fitxa tècnica:
Aquesta cervesa, com la Winter Ale, és fermentada en "Stone Yorkshire Squares", uns fermentadors rectangulars de pedra.
No s'ofereix més explicacions. Tot just ens diuen que es tracta d'una cervesa d'alta fermentació.
Alcohol: 5% vol.
Capacitat: 550mL
Caducitat: no es pot llegir.
Temperatura de tast: de 12ºC en amunt.
Data: 18/07/2012


Descripció:

En destapar:
 Forta olor de malt (caramel, galeta) acompanyada d'una discreta olor de llúpol en possible forma d'ortiga.

Aspecte:
Bon cap d'escuma, generós però poc persistent tot i que produeix garlandes. Color ambre/coure amb tocs rogencs. Perfectament transparent.

En nas 1:
Primer apareix l'herba, saba lleugerament acidulada. Després, molt ràpidament, trobem crosta de pa i mel.

En boca 1:
Primer de tot, trobem caramel amb notes de galeta i un rere-fons de palla.
Cos mitjà, prou viscós. Amargor lleugera i equilibrada, més aviat metàl·lica. En un primer temps, tot plegat és poc persistent mentre que es pot notar l'alcohol, tot i que de forma molt moderada. Retorn lleuger en amargor.

Aspecte 2:
Escuma molt més persistent que abans; garlandes també més notables. el color, millor que ambre/coure, seria ambre/mel fosca.

En nas 2:
El caramel, encara força present, deixa manifestar-se alguna fruita roja. Apareixen tocs d'herba tallada o de saba així com una nota especiada sense identificar. La fruita tampoc es precisa, però queda descartada la cirera.

En boca 2:
Toc molt discretament saladet. També nota àcida com d'agrella. 
Agrella
Tacte notablement viscós. Potser trobaríem alguna cosa de pera, però olfactivament em quedo una mica curt. Aquest cop, la sequedat domina de forma una mica desagradable i no ve acompanyada de cap aroma interessant. Buscant molt i forçant, apareix alguna cosa de verdura o de fulla, però no es deixa identificar. Molt al final torna el caramel.

En nas 3:
Notable flaira d'herba tallada. Potser es manifestaria alguna cosa de plàtan. Finalment també podem trobar caramel lleugerament socarrimat.
 Tal vegada la verdura sigui carabassa? També afegiríem una nota d'avellana molt tènue.

En boca 3:
Del tast precedent persisteix amb insistència l'amargor en forma seca. Molt i sense cap acompanyament descriptible. Sinó, seguim amb el toc lleugerament salat i amb notes d'herba i de caramel (potser maduixa?... seria bonic).
Amargor cada cop més notable sense aroma complementària.
El cru evoluciona des d'un clar domini dels perfils del malt fins a una clara preponderància del llúpol al final.

Impressions personals i generals:
No diria que és una cervesa desagradable, però no és una cervesa que s'emporti el meu entusiasme. Me l'acabo, cosa que és bon senyal però no la puc considerar un gran cru, ni tan sols un bon representant de l'estil IPA. Al contrari, com a IPA, no em fa el pes.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada