19 d’abril 2012

Fitxes de degustació - HERSLEV Okologisk Hvedeøl

HERSLEV
Okologisk Hvedeøl
(Cervesa de blat ecològica)
La brouateria:
Adreça:
Herslev Cerveseria
Kattingevej 16
Herslev
4000 Roskilde
Dinamarca

Telèfon: +45 46 40 18 07
Correu electrònic: post@herslevbryghus.dk
Web: http://www.herslevbryghus.dk/

Una brouateria danesa que es troba en una de les illes que hi ha entre Dinamarca i Suècia (de fet la darrera, aquella on hi ha la capital Kobenhavn-m’agrada respectar les grafies i els noms).

La filosofia general és la de les brouateries artesanals però diríem que han fet un pas més en la mesura que disposen de terres en les que planten els seus cereals. No sé si els maltegen ells mateixos, però podem suposar que sí.

Altrament, també és important notar el treball enorme de varietat que fan. No he comptat menys de 27 crus diferents, i el que tinc entre mans no hi figura! Alguns d’ells són “bio”.

Evidentment, no tinc ni idea de danès i cal que tradueixi les coses amb el Google. Per tant no cal avisar que ens hem assabentat d’alguna cosa però que ens queden moltes coses en la obscuritat de la ignorància.

La cervesa:
Segons he pogut entendre en el seu web, es tracta d’una WEISSBIER (cervesa de blat del sud d’Alemanya). A algú li havia semblat que es tractava d’una versió WITBIER i havia apuntat que hi havia pela de taronja, però aquest extrem ha estat desmentit pel productor mateix.

Ingredients: M’ha semblat poder entendre que la proporció entre blat i malt d’ordi era de 1 a 1 o sigui meitat i meitat. El blat és orgànic.
Caducitat: 14/12/2011 (estic fora de límits)
Lot: 465
Contingut: 0,5 L
Alcohol: 5,6%Vol.
IBU: 20
D.I. 13,5ºPlato.
Temperatura inicial de tast: 12ºC

Descripció:
En destapar trobem immediatament olors d’herba, de galetes i de molla de pa.

Aspecte:
De color groc una mica carabassa, lleugerament tèrbola. Escuma abundant amb bombolles de totes les mides, i bastant persistent. Genera garlandes.

Nas 1:
Olor de ruibarbre (una cosa lleugerament àcida i aspra alhora). Olors de flors fresques però sense dominar, ben compensades pel perfil del malt pastós, amb tocs de farina molla, de pa integral o pa de llavors.
També trobem fruita verda (Grosella) i, tal vegada alguna cosa de pebrot verd. També trobem algun toc de llaminadura. No apreciem ni clau d’espècia ni plàtan.
En boca 1:
Olors de molla de pa integral. Toc dolç com de gominola de maduixa, molt poc (tal vegada sigui el component de plàtan que esperàvem). Altrament, es pot discernir olor d’herba tallada amb un repunt de dolcet de nèctar de flor.
L’amargor, al principi, és bastant notable però desapareix amb certa rapidesa. És de la mena seca.
L’efervescència és una mica per sota de la mitjana però agradablement “picant”.
En empassar reapareix el toc dolcet de nèctar de flors (o de llaminadura). Final finament saladet (tard o d’hora havia d’aparèixer aquesta característica de les cerveses de blat).
Cervesa relativament poc persistent i sense retorn, de moment.

Nas 2:
L’escuma aporta (com sempre) les olors del ferment. Darrera d’aquest perfil podem notar la molla de pa així com les notes de farina molla. En aquesta segona passada, no ens apareix res de fulla ni de flor. Potser hi ha una mica de flaira de pebre negre (semblant al clau d’espècia, també ho estàvem esperant).
Reduïda l’escuma, apareixen ara sí aromes florals fresques, amb el toc dolç del nèctar. Aquesta olor perfumada podria també assemblar-se a la olor de llessamí.

En boca 2:
Toc salat típic d’aquestes cerveses. Efervescència “picant” tirant a baixeta. Cos superior a la mitjana, viscositat típica del blat.
Aspecte dolç ja esmentat, de nèctar de flor, almivarat i molt lleugerament àcid.
I parlant de l’acidesa, n’hi ha poca, perfectament acceptable i apareix sobre tot al final del tast.
Retorn un pèl aspre amb un angle dolcet. Molt a la llarga, el retorn es fa al nas amb els tocs florals que ja hem comentat. El mateix retorn té caràcter un mica sec.

Nas 3:
En aquesta passada, trobem un fugisser i tènue toc d’albercoc.
Los olors conformen una combinació molt equilibrada en la que cap perfil en domina cap altre, cosa que fa la identificació de components una mica treballosa. Tot i així els perfils de nèctar i d’herba són relativament fàcils d’identificar durant tot el tast.
En boca 3:
Nota pastosa amb tocs florals. Toc saladet i efervescència més notable. Cos també més consistent. Amargor testimonial més aviat seca.
Al final, sí que hem trobat les olors de clau i de plàtan, però ha costat.

Impressions generals:
En definitiva, una cervesa refrscant i agradable, elegant fina i curiosa. Un cru bastant equilibrat, amable i positiu, però no cap cosa especialment extraordinària.
L’elaborador suggereix combinacions amb marisc,
peix blanc
o amb aviram.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada